Comittee left menu
Links naar thematische pagina FOD
http://www.gebruikantibioticacorrect.be
http://www.ubentingoedehanden.be
https://praatoverantibiotica.be
BAPCOC promoot de European Antibiotic Awareness Day en stelt campagnemateriaal ter promotie van correct antibioticagebruik ter beschikking aan alle Belgische acute ziekenhuizen en woonzorgcentra tijdens de European Antibiotic Awareness Day.
- Download het campagnemateriaal voor de ziekenhuizen
- Download het campagnemateriaal voor de woonzorgcentra
Links naar thematische pagina niet-FOD
Word vandaag ook een Antibiotic Guardian en doe een belofte!
Lees de opinie van Prof. H. Goossens: "Shout about the European Union’s success"
AMCRA, het Kenniscentrum inzake antibioticagebruik en resistentie bij dieren heeft een sensibilisatiecampagne ontwikkeld om op te roepen tot meer bewustzijn rond de problematiek van antibioticaresistentie bij diergeneesmiddelenproducenten en gezelschapsdieren.
Klik hier om de TV-spots van deze campagne te bekijken.
http://www.nosoinfo.be/nosoinfos/
NOSO INFO publiceert artikels, reviews, commentaar en informatie met betrekking tot de ziekenhuishygiëne. De naam van het tijdschrift werd afgeleid van de term 'nosocomiaal', hetgeen 'afkomstig uit het ziekenhuis' betekent. Het tijdschrift heeft tot doel de verpleegkundigen, artsen, apothekers en andere ziekenhuiswerkers te informeren over ziekenhuishygiëne.
NOSO INFO is een gezamenlijke publicatie van de ABIHH, de BICS en BAPCOC, mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
De nummers die dateren van 2006 en vroeger zijn terug te vinden op de website van de UCL. Hier vindt u de nummers tussen 2007 en 2014.
NOSO Info bestaat vanaf de zomer van 2014 enkel nog in een elektronische versie.
Literatuur
Informatie voor zorgverstrekkers
2016
GRACE INTRO
- Voor de periode 2016-2017 is BAPCOC actief met de voorbereidingen om een online leermodule uit te rollen in België die toegankelijk zal zijn voor alle huisartsen. De module BAPCOC GRACE INTRO heeft reeds aangetoond dat we het voorschrijven van antibiotica significant en veilig kunnen verminderen bij huisartsen in België, Engeland, Nederland, Polen, Spanje en Wales op korte en ook op langere termijn. Tevens werd de module geapprecieerd door zowel huisartsen als patiënten. Ze bestaat naast een algemene inleiding over hoestklachten, antibioticagebruik, resistentie,… in hoofdzaak uit een communicatietraining voor huisartsen met concrete voorbeelden (video’s) over hoe ze een consultatie in verband met (lage) luchtweginfecties het best aanpakken in de praktijk en hoe ze hierbij een aangepaste brochure interactief kunnen gebruiken met relevante informatie voor patiënten.
PPS
- Wereldwijde puntprevalentiestudie betreffende antibioticagebruik en resistentie
De werkgroep ziekenhuisgeneeskunde van Belgian Antibiotic Policy Coordination Committee (BAPCOC) neemt deel aan het Belgische luik van de wereldwijde puntprevalentiestudie betreffende antibioticagebruik en resistentie in acute ziekenhuizen (Global Point Prevalence Survey Antimicrobial Consumption and Resistance). Deze studie is een verderzetting van de vorige drie puntprevalentiestudies die door het European Surveillance of Antimicrobial Consumption (ESAC) uitgevoerd werden in de periode 2006-2009.
In 2015 heeft BAPCOC dit mondiaal project gecoördineerd in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen (UA, software-applicatie): www.global-pps.com. De eerste resultaten werden op 18 november 2015 voorgesteld tijdens de European Antibiotic Awareness Day.Op Europees niveau, organiseert ECDC om de 5 jaar een punt prevalentie studie (PPS) voor nosocomiale infectie en antibioticagebruik in acute ziekenhuizen. Meer informatie vindt u op de website van Sciensano.
Documenten van de PPS 2015
FAQ en de IT-manuel zijn beschikbaar door in te loggen via www.global-PPS.com
Verantwoordelijke menselijke pijler: |
DG Gezondheidszorg |
e-mailadres (generiek): |
Vertical Tabs
Het Convenant voor de vermindering van het gebruik van antibiotica werd ondertekend door Maggie De Block, Minister van Volksgezondheid, Willy Borsus, Minister van Landbouw en de verschillende partners die betrokken zijn bij het gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde (landbouworganisaties, dierenartsenverenigingen, vereniging van de geneesmiddelenindustrie, vereniging van de veevoederfabrikanten, beheerders van lastenboeken, dierengezondheidsorganisaties, …).
Dit Convenant beoogt om, parallel met de doelstellingen van AMCRA, tussen 2011 en 2020 een reductie met 50% van het gebruik van antibiotica in het algemeen en met 75% voor wat de kritische antibiotica betreft te bekomen.
Deze overeenkomst maakt ook deel uit van de "One health"- benadering en biedt de betrokken partners ondersteuning in het behalen van deze doelstellingen.
Campagnes sensibilisatie
- Campagnes 2000-2003
- Campagnes 2008-2014
- Campagnes vanaf 2014
- Strip Suske en Wiske: Tante biotica
e-Bug:
- Voor het lager onderwijs
- Voor secundair onderwijs (doc: e-Bug_Senior_FR_18060679_nl)
website e-bug
Campagnes handhygiëne
Campagne 2012-2013
Campagne 2010-2011
Campagne 2008-2009
Campagne 2006-2007
Belgian Sepsis National Action Plan (Be-SNAP)
Sepsis is een levensbedreigende medische aandoening die optreedt wanneer de reactie van het lichaam op een infectie leidt tot intense ontsteking, wat kan resulteren in disfunctie en falen van vitale organen en functies, zoals de nieren, lever, hart, hersenen of het bloedstollingssysteem. In 2017 werd sepsis door de Wereldgezondheidsvergadering (WHA) uitgeroepen tot een prioriteit voor de wereldgezondheid. De WHA-resolutie over sepsis (WHA70.7) roept de lidstaten op om actie te ondernemen bij het ontwikkelen en implementeren van nationale strategieën om de preventie, diagnose en behandeling van sepsis te verbeteren. Op verzoek van minister Frank Vandenbroucke werd in december 2023 een multidisciplinaire werkgroep opgericht, met de opdracht om binnen 4-6 maanden een wetenschappelijk rapport op te leveren dat de basis moet vormen voor een toekomstig nationaal sepsisplan. De werkgroep werd samengesteld met vertegenwoordigers van verschillende wetenschappelijke beroepsorganisaties (inclusief spoedeisende geneeskunde, eerstelijnszorg, verpleging, infectieziekten en microbiologie, intensieve zorg, geriatrie, kindergeneeskunde, revalidatie,...), actoren op het gebied van volksgezondheid (bijv. Sciensano, regionale en federale volksgezondheidsmedewerkers), sepsisonderzoekers en vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties van sepsis-overlevenden.
Raadpleeg het nationaal sepsisplan hier.
LYME
Een werkgroep van infectiologen, microbiologen, huisartsen en epidemiologen heeft onder coördinatie van BAPCOC een richtlijn ontwikkeld op basis van de wetenschappelijke literatuur over de preventie, diagnose en behandeling van Lyme borreliose. Deze richtlijn werd gevalideerd door de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie (KBVR), de Belgische Vereniging voor Infectiologie en Microbiologie (BVIKM), Domus Medica en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV).
Raadpleeg het standpunt van de werkgroep Lyme. Dit standpunt werd ook gepubliceerd in de nieuwsbrief van Domus Medica.
CPE
Ten gevolge van de recente opkomst van Carbapenemase-Producerende Enterobacteriën (CPE) heeft de FOD Volksgezondheid een aantal maatregelen genomen.
- Meer en meer artsen vermelden, naast het antibioticum, ook een therapieduur op het voorschrift. De nieuwe richtlijnen voor antibioticagebruik gaan immers uit van een welbepaald aantal dagen antibioticatherapie. Deze stemt echter niet steeds overeen met het aantal tabletten in de beschikbare specialiteiten, wat de patiënt met een overschot opzadelt. Het kan niet de bedoeling zijn dat deze worden bewaard in de huisapotheek aangezien dit uitnodigt tot zelfmedicatie. Bovendien bevatten de aangebroken doosjes sowieso een te korte kuur om doeltreffend te zijn. Deze restjes antibiotica zijn dan ook niet alleen nutteloos, maar vormen zelfs een gevaar op resistentieontwikkeling.
Sinds 2011 wordt daarom aan alle Belgische apothekers gevraagd om tijdens de nationale antibioticacampagne een sticker te kleven op alle antibioticadoosjes die worden afgeleverd aan de patiënt. Deze actie kan daarenboven ook een informatief gesprek met de patiënt openen over correct antbioticagebruik.
Aanbevelingen inzake handhygiëne tijdens de zorgverlening
The WHO guidelines on Hand hygiene
De Federale Overheidsdienst (FOD VVVL) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft onlangs een rapport afgerond voor de evaluatie van het "Nationaal strategisch plan ter bestrijding van MDRO" (MultiDrug Resistant Organisms, organismen die resistent zijn tegen meerdere antibiotica). Bedoeling van dat plan is om elke nieuwe verspreiding van MDRO te voorkomen en de incidentie van de besmettingen met MDRO te verminderen. De modaliteiten van dit akkoord zijn in een protocolakkoord vastgelegd dat op 21/11/2013 in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd.
De FOD heeft de institutionele partners geraadpleegd over de bestrijding van de MDRO wat betreft de implementatie, de uitvoering, het belang, de daarmee gepaard gaande moeilijkheden, en de eventuele aanbevelingen voor de toekomst van de verschillende elementen die in dat protocolakkoord zijn bepaald, op basis van een vragenlijst. Die evaluatie past in het kader van de ontwikkeling van een nationaal actieplan One Health ter bestrijding van antimicrobiële resistentie dat uiterlijk in december 2019 moet zijn opgesteld, zonder zich tot deze oefening te beperken.
Richtlijnen voor anti-infectieuze behandeling
in ziekenhuizen
Gelieve er rekening mee te houden dat deze documenten een hulpmiddel zijn voor een verantwoord voorschrijven van antibiotica en dat de behandelende arts de verantwoordelijkheid blijft dragen over de voorgeschreven behandeling aan zijn patiënt.
Info: plaats de muis op een icoon om de naam van het orgaan of het systeem te zien.
Klik hier om toegang te krijgen tot een PDF-bestand met alle richtlijnen |
Op dit ogenblik is geen enkel formulier beschikbaar.
Vertical Tabs
Intervisiedag 6 december 2024: Shaping the Future
- Doelpubliek: IPC- en AMS-professionals die werken binnen ziekenhuisteams en/of ziekenhuisnetwerkteams.
- Inschrijvingen: Om uw plaats te garanderen, gelieve u in te schrijven via de volgende link: https://fr.surveymonkey.com/r/FYHQMBZ. De inschrijvingen zijn open tot 1 november.
- Simultaanvertaling: Presentaties worden gehouden in het Frans en Nederlands, met een simultane vertaling in beide talen.
- Locatie: Pacheco Center. Hier vindt u het toegangsplan.
Seminarie 17 november 2023
Nieuwe EUCAST-definitie en richtlijnen: Webinar op 24 sepember 2021
EUCAST heeft onlangs nieuwe interpretatiecriteria voor antimicrobiële gevoeligheidstests ingevoerd, die hebben geleid tot de herziening van sommige breekpunten en de wijziging van bepaalde interpretatiecriteria. De NAC zal zich, in samenwerking met BAPCOC, Sciensano en de Belgische Vereniging voor Infectiologie en Klinische Microbiologie (BVIKM), ertoe verbinden de laboratoria te begeleiden en te ondersteunen om de omschakeling te vergemakkelijken.
Registratie is gratis maar verplicht. Wij zullen u een week voordat het webinar plaatsvindt een link sturen om deel te nemen aan het webinar.
Patient Safety Day 17 september 2020
Op World Patient Safety Day op 17 september zal het Nationaal Actieplan One Health tegen antimicrobiële resistentie aan bod komen op een symposium georganiseerd door de Raad van Ziekenhuisdirecteurs vzw. U kan het symposium live volgen via deze link.
Meer informatie over het programma vindt u hier.
Stakeholders Dialogue 22 november 2019
Voorontwerp van het Belgisch nationaal One Health actieplan tegen antimicrobiële resistentie (AMR)
Presentatie Uitdagingen Antimicrobiële resistentie door Tom Auwers, Voorzitter FOD Volksgezondheid
Meer informatie: www.antimicrobieleresistentie.be
Workshop 2 oktober 2019
Presentaties
- Pedro FACON: Antibioticabeleid in Belgische ziekenhuizen (.PDF)
- Annemie VLAYEN: Pay for Performance - P4P (.PDF)
- Eline VANDAEL: Deel 1: Belgian Hospitals – Surveillance of Antimicrobial Consumption - BEH-SAC (.PDF)
- Eline VANDAEL: Deel 2: Belgian Hospitals – Surveillance of Antimicrobial Consumption - BEH-SAC (.PDF)
- Caroline BRIQUET: Deel 3: Belgian Hospitals – Surveillance of Antimicrobial Consumption - BEH-SAC (.PDF)
- Eline VANDAEL: Results of the Global-PPS and ECDC PPS 2017 (.PDF)
- Ann VERSPORTEN: Global Point Prevalence Survey of Antimicrobial Consumption and Resistance (.PDF)
- Xavier HOLEMANS: Global PPS : A tool for improvement? (.PDF)
- Reinhoud CARTUYVELS: Global PPS: best practice (.PDF)
- Antonelle PARDO: Optimization of antibiotic prophylaxis: computerized decision support system of the University Hospital Center of Charleroi (.PDF)
- Ann VERSPORTEN: Development of a set of additional Antimicrobial Quality Indicators (.PDF)
Symposium 18 november 2016
Voorbeelden van goede praktijken om antibioticaresistentie te verminderen
Presentaties
- Herman GOOSSENS: 2016, een historisch jaar in de strijd tegen antibioticaresistentie (.PDF)
- Olivia NEMETH: Het afleveren van antibiotica per unit in Frankrijk (.PDF)
- Dirk VOGELAERS: Ambulante intraveneuze antibioticatherapie (.PDF)
- Christelle VERCHEVAL: Hoe goed wordt antibioticatherapie gedocumenteerd in medische dossiers: evaluatie van verschillende interventies in een universitair ziekenhuis door middel van ‘interrupted time series’ (.PDF)
- Fabiana DAL POZZO & Pierre WATTIAU: Antibioticagebruik en antibioticaresistentie bij dieren: verwezenlijkingen door AMCRA en presentatie van de resistentiecijfers door het Nationaal referentielaboratorium (.PDF)
Humane geneeskunde sessie
- Franky BUYLE: Werking van een multidisciplinair infectieteam binnen een ‘Antimicrobial stewardship’ programma (.PDF)
- Olivier TASSIN: De apotheker in een multidisciplinair infectieteam: wat is zijn/haar bijdrage? (.PDF)
- Ingrid MONSIEUR: Evolutie van een manueel naar een elektronisch antibioticumvoorschrift (.PDF)
- François KIDD: 'Antimicrobial stewardship’ in rusthuizen in België (.PDF)
- Stefan HEYTENS: Ongecompliceerde urineweginfecties in de ambulante zorg: nieuwe onderzoeksgegevens over diagnose en behandeling (.PDF)
- Sibyl ANTHIERENS: Hoe kunnen we op een veilige manier minder antibiotica gebruiken? Een e-learning voor huisartsen (.PDF)
Diergeneeskunde sessie
- Pierre WATTIAU: Opstellen van een geschikt antibiogram: link met de nieuwe wetgeving (.PDF)
- Wannes VANDERHAEGEN: Succesvolle vermindering van antibioticumgebruik op varkensbedrijven via coaching naar betere bioveiligheid en management (.PDF)
- Laura PEETERS: Kruiscontaminatie van varkensvoeder met antibiotica en mogelijke effecten op resistentieselectie en –transfer (.PDF)
- Olivier DENIS: Nieuwe resistentiemechanismen in bacterie-isolaten van dier en mens duiken op! (.PDF)
2015: One health strategy - 18/11
Presentaties:
- Intro door de voorzitter van de BAPCOC: One health
- Diergeneeskunde:
- Ambulante praktijk & Sensibilisatie: Minder en beter antibioticagebruik buiten het ziekenhuis
- Federale platform ziekenhuishygiëne: Bilan van de realisaties en perspectieven & Campagnes handhygiëne
- Ziekenhuisgeneeskunde: Point Prevalence Survey: instrument voor de antibioticabeleidsgroepen
Informatie over de voorgaande symposium kan steeds opgevraagd worden via
bapcoc@gezondheid.belgie.be
STUDIENAMIDDAG
Een betrokken directie maakt het verschil in de beheersing van zorginfecties! - 25 februari 2016
Programma
Meer info op onze website www.handhygienedesmains.be
WORKSHOPS
Workshop Global PPS - 20/01/2015: Presentaties
Workshop 'Chirurgische antibioticaprofylaxe' : Presentatie
Workshop PPS - 11/06/2012: Presentaties & programma. Finale rapport van ECDC, met resultaten over België (jaar 2011).
VARIA
Schrijf je in voor de European Hand Hygiene Excellence Award!
Meer informatie op www.hhea.info